Gå till innehåll
Luleå Hamn
Certifieringsmärke
slogan
Bogserbåt

Luleå Hamn investerar i ny bogserbåt

Ny starkare hybridbogserbåt köps in för att stärka sjöfarten i Luleå.
 - Vi tror på en positiv utveckling för sjöfarten, regionens näringsliv och Luleå som nod för godstrafiken i norr, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå Hamn

Den blir starkast i Luleå Hamn. Kanske i Sverige. Och den är trots det miljövänligare, då den är en elhybrid. Luleå Hamns nya bogserbåt ska långsiktigt säkra sjöfarten till och från Luleå.
Av säkerhetsskäl krävs en starkare och mer manövrerbar bogserbåt för de största lastfartygen. 
Den har mer än 8000 hästkrafter och kan bryta upp till 60 cm is i åtta knop, är 36 meter lång, 13 meter bred och har en tydlig miljöprofil i och med att den är en elhybrid.
Det innebär att den kan gå på batteri från hamnen ut till Klubbviken utan utsläpp och buller för att möta lastfartygen, först när det krävs extra kraft startas dieselmotorerna, vilket ger betydande miljövinster.

Investeringen är på 150 miljoner kronor och är upphandlad från varvet Gondan i Spanien, i början av 2019 beräknas den nya bogserbåten vara i Luleå.

 Birgitta Ahlqvist ordförande i Luleå Hamns styrelse säger:
 - En enig styrelse står bakom denna investering som är ett steg i förberedelserna för Projekt Malmporten då ännu större fartyg kommer anlöpa Luleå Hamn.

Sidan uppdaterad 2020-05-15