Gå till innehåll
Luleå Hamn
Certifieringsmärke
slogan

Om oss

Här hittar ni information om Luleå Hamn ABs kajer och infrastruktur.

Om hamnen

Varje år omsätts mer än åtta miljoner ton gods, i huvudsak bulkgods i hamnen. Det gör Luleå till en av Sveriges fem största hamnar och Sveriges största hamn för torrt bulkgods.

Trots isbeläggning från januari till maj så är hamnen öppen och i full drift året om. De statliga isbrytarna och lokala isbrytande bogserbåtar ser till att fartygen tar sig fram även vintertid.

Luleå Hamn består av sex hamndelar. Victoriahamnen och Uddebo oljehamn är allmänna kajer. Cementas anläggning för lossning av cement och LKAB:s utlastningskaj för malm vid Sandskär är industrikajer. Strömörhamnen är för tjänstebåtar och den gamla malmhamnen vid Svartön används som kajplats för isbrytare och kryssningsfartyg.

Hamnens moderna anläggningar gör det möjligt att hantera alla sorters bulkgods och styckegods. Luleå Hamn anlöps varje år av omkring 600 fartyg varav en betydande del har en lastförmåga, dödvikt, om mer än 70 000 ton.

Hamndelarna i centrala Luleå, Norra och Södra Hamn, drivs och förvaltas av Luleå Kommuns Fritidsförvaltning, Enheten för Skärgård & Turism.
Tel: 0920-45 56 14

Sidan uppdaterad 2019-04-04